Syrop z cebuli, jako skuteczna pomoc w walce z przeziębieniem.

Czasami do walki z przeziębieniem warto wykorzystać samodzielnie przygotowane preparaty. I tak np. bardzo dobrym syropem na kaszel jest domowy syrop z cebuli. Jak go przygotować? Dlaczego warto go stosować? Czy mogą pić go także dzieci? Oto najważniejsze informacje na temat tego niezwykle skutecznego domowego leku.

Syrop z cebuli – jakie ma właściwości? Na co można go stosować?

Syrop z cebuli to znany od wieków sposób na walkę z kaszlem i to zarówno suchym, jak i mokrym. Taki syrop bardzo dobrze ułatwia odksztuszanie i skutecznie oczyszcza drogi oddechowe. Warto dodać, że można stosować go także na ból gardła i inne problemy związane z infekcjami górnych dróg oddechowych. Ponadto taki preparat doskonale wzmacnia naszą odporność. Co ważne mogą przyjmować go już nawet dzieci po pierwszym roku życia. Taki syrop ma podobne właściwości jak jego główny składnik, czyli jak cebula. Działa, więc przeciwzapalnie, przeciwwirusowo i bakteriobójczo. Jest bardzo dobrym źródłem witaminy C. Zawiera także wiele cennych witamin takich jak witamina: A, B1, B2, C, PP oraz minerałów takich jak: cynk, wapń, fosfor i selen. Syrop z cebuli ze względu na swoje właściwości doskonale sprawdza się nie tylko przy przeziębieniu. Warto stosować go także do wspomaganie leczenia chorób układu moczowego ma on, bowiem również właściwości moczopędne. Zalecany jest także osobom zmagającym się z anemią, ponieważ jest bogaty w żelazo.

Syrop z cebuli, jako skuteczna pomoc w walce z przeziębieniem.

Jak przygotować i w jakich dawkach przyjmować syrop z cebuli?

Przygotowanie syropu z cebuli jest bardzo proste, aby go zrobić potrzebujemy, bowiem tylko dwóch składników: cebuli i cukru. Cebule kroimy w drobną kostkę, a następnie wkładamy do naczynia (koniecznie takiego, które posiada przykrycie). Cebule umieszczoną w naczyniu zasypujemy cukrem i dokładnie mieszamy. Całość przykrywamy i odstawiamy na około 5 godzin. Po tym czasie syrop nadaje się do spożycia. Tak przygotowany syrop należy przechowywać w lodówce. Jeżeli chodzi o dawkowanie to dzieci po ukończeniu pierwszego roku życia mogą spożywać maksymalnie 1 łyżeczkę 2 lub 3 razy dziennie, zaś osoby dorosłe 3 razy dziennie po 1 łyżce.