Wodorosty – nieocenione dla zdrowia

Doceniane sa w wielu krajach miedzy innymi azjatyckich już od stuleci, zarówno, gdy chodzi o walory smakowe jak i też wartości odżywcze. Jednak w Europie długi czas nie były znane i wykorzystywane. Jednak, gdy superfood stawał się popularny zaczęło się pojawiać także zainteresowanie wodorostami. Obecnie nie są kojarzone już wyłącznie z sushi.
W ostatnich latach jedzenie określane jako superfood staje się coraz bardziej popularne. Ludzie sięgają po nieprzetworzoną żywność o wysokiej wartości odżywczej. Wśród tych popularnych produktów pojawiają się jagody goji czy nasiona chia. Algi morskie maja szansę do nich dołączyć, choćby ze względu na to, że to będzie stanowić interesująca alternatywę dla solenia. Badania pokazują, że rynek związany ze sprzedażą wodorostów urósł w ciągu czterech lat o blisko 150%.
SPIRULINA W DZIALE SUPERFOOD
Wśród produktów sprzedawanych coraz częściej znajduje się także spirulina. To mikroalga, która wystepuje na terenie jeziora Czad w Afryce i Texcoco w Meksyku, gdzie spożywano ją od wieków. Jest bardzo cennym źródlem białka, którego ma około 60%. Zwiększać będzie również produkcje czerwonych krwinek przez co będzie polecana osobom, które cierpia na anemię. Spirulina będzie jednocześnie bardzo cennym źródłem żelaza, manganu, kwasu gamma linolenowego, GLA, kwasu linolenowego CLA, miedzi, selenu, cynku, witamin A, C, D, K, E oraz witamin z grupy B. Dzięki temu, że ma w składzie również bioflawonoidy będzie skutecznie opóźniać procesy starzenia się. Warto podkreślić, że nie jest jednym rodzajem wodorostów jakie nadaja się do spożycia.
ALGI – ŹRÓDŁO WITAMIN I SOLI MINERALNYCH
Algi morskie, które nazywa się glonami czy wodorostami mają bardzo cenne składniki z wody morskiej a dzięki temu sa one również bardzo dobrze przyswajalne przez ludzki organizm. To co bardzo istotne to fakt, że mamy około 100 gatunków jadalnych glonów, a w Japonii w regularnej diecie stosuje się około 50. Przygotowuje się na bazie tych glonów wiele różnych produktów. Spożywane są również w innych krajach azjatyckich a także w Norwegii Francji. Anglii czy na Islandii.
Jeśli bliżej zainteresujemy się ich składem dość szybko zobaczymy, że to skrabnica doskonałych wartości odżywczych. Wystarczy około 5 gram dziennie, by pokrywać zapotrzebowanie na witaminy i sole mineralne w organizmie. To między innymi źródło wapnia, jodu czy żelaza. Dzięki ich regularnemu spożywaniu rzeczywiście można będzie skutecznie pracować na poprawą samopoczucia i zdrowiem. Warto po nie sięgać również dlatego, że w Polsce sa coraz lepiej dostępne i raczej nie ma problemu z ich zakupem.
RÓŻNE GATUNKI – RÓŻNE ZASTOSOWANIE
Zasadniczo to jakie właściwości lecznicze mają wodorosty jest związane z tym do jakiego gatunku należą. Konbu nie ma białka, jest zaś źródłem wapnia, karotenu, żelaza czy jodu. Poprawiać będzie metabolizm, wzmacnia zęby oraz kości zmniejsza napiecie nerwowe czy obniża ciśnienie krwi. Na jego bazie przygotowuje się między innymi japoński bulion rybny. Stanowi on również składnik gotowanego ryzu. Do przygotowywania sushi wykorzystuje się prażone na sucho wodorosty nori, które maja bardzo dużo białka w swojej masie a także witaminy A, B1. Oprócz tego minerały takie jak między innymi cynk żelazo, wapń. Ze względu na bogactwo białek, błonnika stanowią one alternatywę dla mięsa czy ryb w diecie wegetarian. Obniżać mogą poziom cholesterolu, ciśnienie krwi i chronią przed wypadaniem włosów. Na pewno warto dla własnego zdrowia regularnie po nie sięgać i korzystac z tego jakie mają właściwości.