Popularność sushi

Najbardziej popularne dania kuchni japońskiej przygotowane przez profesjonalistów potrafią zrobić na smakoszach bardzo pozytywne wrażenie, zwłaszcza gdy są wykonywane na bazie produktów pochodzących od sprawdzonych dostawców. Jednym z miejsc, które powinien odwiedzić choć jeden raz każdy miłośnik japońskich przysmaków to mobilny sushi bar, w którym goście mogą być świadkiem w jaki sposób przygotowywany jest posiłek składający się z sushi.

Fenomen sushi w Polsce

Mobilne sushi bary w Polsce stają się coraz bardziej popularne. Na uznanie i uwagę amatorów kuchni japońskiej zasługują zwłaszcza te, które realizują również dostawy zamówień na terenie danego miasta i ewentualnie jego pobliskich okolic. Ciekawą formą nauki jest przeprowadzanie profesjonalnych warsztatów przygotowania idealnego sushi, dzięki którym zapoznamy się z kilkoma złotymi zasadami przyrządzania tego wyjątkowego dania. Kluczem do dobrego sushi jest przede wszystkim stosowanie wyłącznie sprawdzonych składników. Mobilne sushi bary stawiają zazwyczaj na klasyczne odsłony potrawy, dzięki czemu Klienci znają już smaki oferowane przez konkretny lokal gastronomiczny. Idealne sushi to takie, którego głównym składnikiem jest najlepsza odmiana ryżu, który powinien mieć krótkie ziarenka i kleistą konsystencję po ugotowaniu. Ryż wykorzystywany w mobilnych sushi barach jest przede wszystkim dokładnie i kilkukrotnie opłukiwany przed ugotowaniem, najlepiej pod letnią wodą. Ogólnie przyjętą zasadą jest to, że woda musi zrobić się całkowicie przejrzysta. Niezbędne jest przygotowanie idealnych proporcji, czyli 1 szklanka ryżu na 1 szklankę wody. Nie bez znaczenia pozostaje wybór garnka do ugotowania ziarenek - powinien być szeroki, koniecznie wyposażony w pokrywkę.

Popularność sushi

Sztuka zawijania i krojenia sushi

Równie istotną kwestią w przygotowywaniu sushi jest sposób zawijania potrawy. W profesjonalnych mobilnych sushi barach jest to oczywiście uzależnione od rodzaju przygotowanej potrawy. W przypadku sushi maki na macie do zawijania należy ułożyć kolejno arkusz wodorostów nori, następnie ryż oraz wszystkie pozostałe dodatki. Niewskazane przy tym jest ugniatanie ryżu, co może doprowadzić do rozwinięcia się przygotowanej wcześniej rolki. Białe ziarenka powinny zajmować jedynie ¾ powierzchni arkusza wodorostów. Po rozprowadzeniu palcem pozostałych elementów składających się na idealną potrawę wystarczy delikatnie i dokładnie zwinąć sushi w rolkę. Powinno się to odbywać oczywiście dynamicznym i pewnym ruchem, jednak konieczne jest kontrolowanie, czy zawartość nie zacznie wypadać. W mobilnych sushi barach istotne jest oczywiście dokładne sklejenie nori z rolką. Gdy zostanie nadany odpowiedni kształt, kolejnym krokiem jest zawinięcie całości w bambusową matę. W kwestii krojenia, najważniejszą zasadą jest oczywiście ostry nóż, w przeciwnym wypadku sushi może się rozlecieć, przez co danie nie będzie wyglądało apetycznie.

Artykuł przygotowany przy współpracy z Oto-Sushi.pl - mobilny sushi bar w Warszawie.