Dlaczego warto jeść migdały?

Migdały wyglądają niepozornie, ale są bardzo zdrowe. Zawierają wiele ważnych witamin i minerałów, a także zdrowe tłuszcze. Obniżają ciśnienie krwi, kontrolują poziom cukru i cholesterolu we krwi. Łagodzą zaparcia, zaburzenia oddechowe i niedokrwistość. Świetnie nadają się do pielęgnacji włosów, skóry (łuszczyca).

Dlaczego warto jeść migdały?

Czym dokładnie są migdały?

Migdał jest najczęściej klasyfikowany jako orzech, ale w rzeczywistości jest nasionem migdałowca zwyczajnego. Takie rośliny występują obecnie w takich miejscach jak Iran, Arabia Saudyjska, Liban, Turcja, Syria, Jordania i Izrael. Migdały mogą mieć słodki lub gorzki smak. Oba rodzaje są łatwo dostępne. Kupując konkretny rodzaj, weź pod uwagę swój gust i sposób gotowania. Słodkie migdały są jadalne, podczas gdy gorzkie są używane do produkcji oleju, który jest powszechnie dodawany do wzbogacenia smaku.

Czy migdały można jeść na surowo?

Internetowy sklep ze zdrową żywnością w swojej ofercie ma pyszne i zdrowe migdały. Możesz jeść surowe migdały i czerpać z nich wszystkie cenne korzyści zdrowotne. Wiele osób woli opiekać migdały, aby wydobyć lepszy smak i uwolnić niektóre naturalne oleje. Stają się wtedy nieco bardziej chrupiące, nadając im charakterystyczny kolor. Możemy dodawać migdały jako składniki sałatek, zapiekanek i innych potraw. Możemy jeść migdały prosto z worka, najlepiej na pusty żołądek. Niektóre osoby moczą je w wodzie przez całą noc i jedzą następnego dnia.

Składniki odżywcze migdałów

Migdały dostarczają dużo składników odżywczych. Są bogatym źródłem energii, błonnika, białka i wielu niezbędnych witamin i minerałów. Zawierają witaminy z grupy B, potas, magnez i cynk.

W jednej filiżance migdałów znajduje się 529 kalorii-około 25% sugerowanej ilości kalorii w ciągu dnia. Dlatego jedzmy małe porcje migdałów. Około 130 kalorii znajduje się w 25 gramów, co odpowiada około 23 migdałom. Jedna porcja może pomóc w zwiększeniu poziomu jednonienasyconego (zdrowego) tłuszczu. Zawiera też mnóstwo wspaniałych minerałów.

Dlaczego warto jeść migdały?

Zalety zdrowotne migdałów

Migdały chronią serce, dzięki wysokiemu stężeniu zdrowych tłuszczów jednonienasyconych. Poprawiają krążenie, wzmacniają kości, chronią skórę, wspomagają trawienie. Pomagają też kontrolować poziom cukru we krwi. Poprawiają pamięć i funkcje poznawcze oraz zmniejszają stres oksydacyjny w organizmie.

Migdały mają silne właściwości alkaliczne. Dlatego wzmacniają układ odpornościowy. Skutecznie chronią przed chorobami i infekcjami. Zawierają również dużą ilość witaminy E, która jest silnym przeciwutleniaczem. Ta witamina szuka wolnych rodników w organizmie i pomaga je wyeliminować. Wolne rodniki sprzyjają chorobom przewlekłym i mogą być niebezpieczne dla naszych narządów. Dlatego witamina E jest niezwykle ważna dla organizmu.

Migdały i olej migdałowy mają wiele właściwości, w tym przeciwzapalne, wzmacniające odporność i wspierające pracę wątroby. Pomagają regulować wchłanianie i przetwarzanie glukozy, usprawniając proces i czyniąc go bezpieczniejszym. Chronią przed nadmiernym skokiem poziomu glukozy i insuliny po posiłkach.