Miód – obowiązkowe wyposażenie każdej kuchni

Miód to prawdziwe zdrowie, które pozytywnie wpływa na nasz organizm. Powinien być obowiązkowym elementem każdej kuchni. Wbrew pozorom, historia miodu zaczęła się ponad 60 milionów lat temu, kiedy to na naszej planecie, po raz pierwszy pojawiły się pszczoły.

Rodzaje miodu

W Polsce, wyróżnia się kilka gatunków miodu. Do miodów nektarowych, można zaliczyć między innymi: rzepakowy, lipowy, akacjowy, gryczany, wielokwiatowy, oraz wrzosowy. Oczywiście, na rynku można również spotkać miody spadziowe i nektarowo-spadziowe. Tak naprawdę, możemy wyróżnić wiele oryginalnych smaków, jak na przykład pomarańczowy, kasztanowy, czy też eukaliptusowy. Wbrew pozorom, pszczoły są w stanie pozyskać miód z wielu roślin, niezależnie od długości lub szerokości geograficznej.

Miód – obowiązkowe wyposażenie każdej kuchni

Miody możemy podzielić również według jego konsystencji. Miód płynny, przypomina lejącą się ciecz, która wygląda naprawdę apetycznie. Niestety, ten rodzaj, może sprawiać nam kłopoty z nabieraniem na łyżeczkę. Oczywiście, możemy spotkać się również z odmianą o stałym stanie skupienia. Ten rodzaj nie jest tak smaczny, jak płynna odmiana, jednak idealnie się sprawdzi, jako dodatek do kanapek. Wiele osób zadaje sobie pytanie, który miód jest najlepszy? Tak naprawdę nie ma jasnej odpowiedzi, ponieważ wszystko zależy od potrzeb, oraz indywidualnych upodobań konsumentów.

Pyszne smaki miodu

Wbrew pozorom, miód jest naprawdę smaczny i z powodzeniem jest w stanie zastąpić cukierki, czy też czekoladowe ciasteczka. Służy również, jako pyszny dodatek do mleka, herbaty, kawy, pieczywa, oraz deserów. Wiele alkoholi, sporządzanych jest właśnie na bazie miodu. Miód gryczany, posiada naprawdę ostry, intensywny smak i korzenny zapach. Idealnie sprawdzi się przy produkcji alkoholi, kawy lub pierników. Do rodzaju miodu, który będzie smakował każdemu i o każdej porze, możemy zaliczyć ten uniwersalny. Charakteryzuje się on żółtą barwą, oraz aromatycznym zapachem. Do miodów uniwersalnych, możemy zaliczyć te wrzosowe, wielokwiatowe i lipowe. Dla najmłodszych, bardzo często poleca się łagodne odmiany, wśród których wyróżniamy rzepakowy, oraz akacjowy.

Miód jest naprawdę świetnym dodatkiem do wielu potraw lub napoi. Pozytywnie wpływa też na nasz organizm, ponieważ pomaga w zwalczaniu wielu rodzajów bakterii. Miód, pozytywnie wpływa na takie układy jak immunologiczny, moczowy, pokarmowy, krążenia, czy też oddechowy.