Konopie dla zdrowia

Obecnie Cannabis sativa wzbudza nadal sporo kontrowersji to jednak warto wiedzieć, że przed wiekami właściwości konopii były bardzo cenione. Przez tysiące lat konopie były używane do produkowania tkanin, oleju opałowego, papieru, kadzidła czy leków. Były one między innymi podstawowym składnikiem, który dostarczał białko dla ludzi i zwierząt. Jak można przeczytać w wielu publikacjach najwcześniej znana tkanina była zrobiona z konopii, które wykorzystywano już 8 tysięcy lat przed nasza erą.
Jako środek leczniczy konopie były stosowane już w okresie drugiego wieku na terenie Indii i Chin. W chińskim ziołolecznictwie, kwiaty stosowano do leczenia owrzodzeń, ran, poparzeń i wrzodów. Nasiona, z których przygotowywano między innymi pastę były traktowane jako skuteczny lek przeciwzapalny i przeczyszczający. Olej tłoczony z nasion stosowano również jako odżywkę do włosów, a żywiczny wyciąg na bazie alkoholu był traktowany jako skuteczny środek przeciwbólowy oraz redukujący poziom lęku i wpływający na lepszy apetyt. Pod koniec XIX i na początku XX wieku aż około 80% leków na rynku amerykańskim było produkowanych z konopii – był to wtedy najbardziej popularny środek leczniczy. Zapisywano go na około 100 różnych chorób oraz dolegliwości.
W 1937 roku praktycznie na całym świecie podjęte zostały decyzje o delegalizowaniu konopii. Jednak jednocześnie trwały również badania nad tym jak wyglądają lecznicze ich właściwości. Rehabilitację dla konopi przyniósł dopiero XXI wiek. Obecnie przygotowuje się z nich mąkę, herbatę czy olej.
ŁZY FENIKSA
Tym najczęściej stosowanym obecnie produktem z konopi jest olej tłoczony na zimno. On jest także określany jako łzy feniksa lub od nazwy wynalazcy tłoczenia oleju RSO Rick Simpson Oil. Olej jest otrzymywany z kwiatów konopii indyjskiej. Istnieje tam silne stężenie THC a więc środka czynnego w marihuanie. Jak się szacuje jest tam nawet 95-98% TSH. Konopie same w sobie maja od 5 do 20% tego związku. Badania pokazują, że substancja czynna znajdująca się w oleju konopnym będzie skutecznie chronić przed rozwijaniem się komórek nowotworowych. Bardzo często stosowany jest w ciężkich przypadkach padaczki. Ma działanie uspokajające, nasenne, przeciwlekowe i przecidepresyjne.
Olej konopny jest także bogatym źródłem witamin A, C, E, z grupy B oraz minerałów (m.in. magnez, wapń, cynk), przeciwutleniaczy, aminokwasów i fitosteroli. W składzie znajduje się także witamina K, która odpowiada za syntezę białek i enzymów. Ma działanie przeciwkrwotoczne i odpowiada za krzepliwość krwi, działa przeciwgrzybicznie i antybakteryjnie, przeciwzapalnie.
KONOPIE W KUCHNI
Olej z konopi można z powodzeniem stosować w kuchni. Charakteryzuje się on delikatnie orzechowym smakiem co sprawia, że będzie to czynić go doskonałym dodatkiem do wszelkich sałatek, sosów czy warzyw świeżych. Można go będzie także łączyć z różnorakimi przyprawami. Sporym zainteresowaniem cieszy się także herbatka przygotowywana z nasion konopi albo też popularna mąka konopna. Napary z konopi są dobrym wyborem, gdy ktoś ma problem żołądkowo – jelitowy. Mają działanie uspokajające oraz nasenne. Z kwiatów przygotować sobie można kąpiel, która będzie miała działanie pielęgnacyjne na skórę i wpływać będzie na poprawę kondycji skóry. Mąka konopna powinna budzić zainteresowanie, ponieważ w składzie ma aż 20 aminokwasów w tym 9 tych, których organizm sam nie jest w stanie produkować. Maka jest naturalnie bezglutenowa, nie ma skrobi oraz tłuszczów nasyconych, dlatego będzie doskonała dla każdego kto chce dbać o swoją dietę.