Co warto wiedzieć o diecie niskobiałkowej?

Dieta niskobiałkowa jest dietą leczniczą przeznaczoną dla osób, które na co dzień zmagają się z niewydolnością wątroby i nerek. Jest ona ponadto metodą leczenia chorób, które wiążą się z zakłóceniem metabolizmu aminokwasów, np. fenyloketonurii. Jak sama nazwa wskazuje, dieta ta wiąże się z ograniczeniem spożywania białek. Ma to na celu zapobieganie zbyt dużemu wytwarzaniu toksycznych dla organizmu człowieka produktów przemiany białkowej. Jednak czy taka dieta jest odpowiednia dla wszystkich?
Dla kogo jest dieta niskobiałkowa?
Dieta niskobiałkowa to zmodyfikowana dieta codzienna, w której minimalizuje się spożycie białka, stosowana u chorych na nerki i wątrobę. Zawsze należy dopasować ją do stanu zdrowia danej osoby. Konieczne jest też regularne monitorowanie funkcjonowania organizmu. W praktyce zbyt duże i nagłe ograniczenie białka u wielu osób może skończyć się zużywaniem białek ustrojowych i tym samym niedożywieniem. Jednak są osoby, dla których dieta niskobiałkowa jest koniecznością. W ich przypadku bowiem zbyt duża ilość białka powoduje gromadzenie się w organizmie szkodliwego mocznika i kreatyniny. To może się natomiast skończyć toksemią.
Jednak na dietę niskobiałkową nie należy przechodzić samodzielnie. Jest to bowiem dieta, która wiąże się z ograniczeniem spożywania płynów i mniejszą ilością dostarczanych do organizmu minerałów. U osób zdrowych i aktywnych fizycznie prowadzić może do niedożywienia. Dlatego też prowadzenie takiej diety zawsze powinno być nadzorowane przez specjalistę.
Dieta niskobiałkowa w praktyce – co jeść, a czego unikać?
W przypadku stosowania tej diety należy każdego dnia dostarczać do organizmu jedynie ok. 40-50 g białka, co daje 0,6-0,7g białka na każdy kg masy ciała. Czasem, gdy choroba nerek czy wątroby jest bardzo zaawansowana, mogą być to jeszcze mniejsze ilości. Natomiast osoby zdrowe każdego dnia spożywają średnio 0.9-1.2 g białka na kg masy ciała.
Co mogą jeść osoby stosujące dietę niskobiałkową? Przede wszystkim produkty tworzone z myślą o nich. Doskonałe będzie na przykład pieczywo niskobiałkowe. Nie mogą natomiast sięgać po mleko i jego przetwory, mięso, wędliny, ryby, jaja, rośliny strączkowe czy orzechy. Powinny ściśle kontrolować ilość tych produktów w codziennym menu. Jednak to nie wszystkie produkty bogate w białko. Sporo zawierają go również artykuły cukiernicze różnego rodzaju, kasze, ryż, makaron itd.
Warto przy tym pamiętać, że białko roślinne nie jest białkiem pełnowartościowym. Tym samym nie zawiera wszystkich potrzebnych organizmowi aminokwasów. Stąd też osoby na diecie niskobiałkowej, powinny dostarczać do organizmu również białko z produktów pochodzenia zwierzęcego. W praktyce białko roślinne nie powinno stanowić w ich przypadku więcej niż 25% dziennej dawki białka.
Za artykuły spożywcze w 100% bezpieczne przy stosowaniu diety niskobiałkowej uznać można większość warzyw i owoców, masło, przetwory owocowe i warzywne czy soki różnego rodzaju. Wspomniane pieczywo niskobiałkowe również nie powinno stanowić dla nikogo zagrożenia.
