Jak przygotować soczysty i chrupiący schab?

Schab duszony, smażony i pieczony jest jedną z podstawowych potraw, bez których przeciętny Polak nie może wyobrazić sobie swojego jadłospisu. Jego przygotowanie wbrew pozorom nie jest takie proste zwłaszcza, jeśli zależy nam na tym, aby mięso było chrupiące z wierzchu oraz soczyste i miękkie w środku. Wiele zależy bowiem nie tylko od techniki gotowania, ale także jakości mięsa, które kupimy. Jak kupować i przygotowywać schab, aby wychodził zawsze perfekcyjnie?

Kupujemy idealną sztukę mięsa. Jak wybrać dobrej jakości schab?

Schab to klasyk w polskiej kuchni, który możemy przygotować na wiele różnych sposobów. Do najpopularniejszych dań wykonywanych na jego bazie należą tradycyjne kotlety schabowe smażone na maśle, pieczony schab w piekarniku oraz schab duszony w warzywach. Bez względu na to, do czego planujemy wykorzystać mięso, musimy wybrać odpowiedni produkt. Schab najlepiej kupować w jednym kawałku. Unikajmy natomiast zakupu już gotowych pokrojonych porcji, gdyż zazwyczaj najładniejszy kawałek kryje pod sobą znacznie słabsze porcje mięsa, które nie spełnią naszych kuchennych oczekiwań.

Zakup odpowiedniego kawałka mięsa jest kluczowy dla jego prawidłowego przygotowania. Podczas zakupów warto unikać zbyt czysto wyglądających, zwartych w budowie kawałków mięsa, gdyż najczęściej wychodzą one suche i twarde po przygotowaniu. Dobrej jakości schab powinien posiadać niewielką ilość tłuszczu, który musi być miękki, równomiernie rozłożony oraz biały. To dzięki tym charakterystycznym „żyłkom” tłuszczyku nasze mięso w czasie obróbki cieplej zostanie nawilżone i stanie się bardziej kruche. Podczas wyboru mięsa warto zwrócić także uwagę na jego zabarwienie – dobrej jakości schab powinien posiadać nasycony kolor oraz ładną strukturę.

Jak przygotować soczysty i chrupiący schab?

Smażony, pieczony i duszony. Przygotowywanie idealnego schabu w domu

Schab jest jednym z najdelikatniejszych rodzajów mięsa, które wymaga odpowiedniego przechowywania oraz przygotowywania. Od razu po zakupie należy umieścić go w lodówce i zaleca się, aby oczekiwał w niej na przygotowanie jak najkrócej. Schab nie powinien być smażony, gotowany ani pieczony zbyt długo. Zbyt długa obróbka termiczna i zbyt wysoka temperatura to najczęstsze błędy popełniane podczas przygotowywania tego rodzaju mięsa, w wyniku których mięso staje się suche, twarde oraz pozbawione smaku. Podczas gotowania, smażenia i duszenia warto od czasu do czasu sprawdzać temperaturę mięsa, która powinna utrzymywać się na poziomie ok. 65 stopni.

Prawidłowy sposób przygotowywania mięsa można podać na przykładzie schabu duszonego w warzywach. Przed duszeniem lub pieczeniem warto lekko obsmażyć schab z każdej strony, aby zamknąć jego pory, a następnie kontynuować jego przygotowywanie wybraną metodą. Podsmażony schab zalewamy wodą i gotujemy pod przykryciem przez 0,5 h. Dodajemy do niego warzywa i kontynuujemy duszenie przez ok. kwadrans. Gotowy schab duszony w warzywach możemy polać także wybranym sosem. Dokładny przepis na to danie znaleźć można na stronie: https://inspirowanesmakiem.pl/schab-duszony-w-warzywach/.