Suszone czy świeże – jakie pomidory są zdrowsze?

Pomidory to jedne z najzdrowszych warzyw, po które chętnie sięgamy przez cały rok. Świeże pomidory są najlepsze w sezonie, gdyż posiadają intensywny smak oraz zawierają wiele cennych witamin. W okresie jesienno-zimowym warto je z kolei zastąpić suszonymi pomidorami, które jak się okazuje, są znacznie bogatsze w cenne dla naszego organizmu antyoksydanty.
Świeże pomidory i ich cenne właściwości zdrowotne
Świeże pomidory są pełne cennych składników odżywczych. Jednym z najważniejszych ze zdrowotnego punktu widzenia jest likopen – silny przeciwutleniacz, który zwalcza wolne rodniki wyrządzające szkody w naszym organizmie. Jest to zarazem najsilniejszy antyoksydant z grupy karetonoidów. Dzięki jego regularnemu dostarczaniu możliwe jest opóźnienie procesów starzenia oraz zapobieganie chorobom nowotworowym. Spożywanie pomidorów pozytywnie wpływa także na gospodarkę tłuszczową organizmu oraz pozwala na obniżenie poziomu cholesterolu.
Świeże pomidory sprzedawane w sezonie są bogatym źródłem cennej dla organizmu człowieka witaminy C pozytywnie wpływającej m. in. na odporność. Jeden ważący ok. 180 g pomidor jest w stanie pokryć w ponad połowie całe nasze dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę! Oprócz tego, pomidory są także bogatym źródłem potasu, który pozytywnie wpływa na pracę serca i układu krwionośnego.
Czy suszone pomidory są mniej zdrowe od świeżych?
Według większości osób, świeże warzywa są znacznie zdrowsze i bogatsze w cenne dla naszego organizmu związki niż ich przetworzone odpowiedniki. W przypadku pomidorów sytuacja przedstawia się jednak zupełnie odwrotnie! To właśnie suszone pomidory są bowiem zdrowsze i bardziej bogate w likopen niż ich świeże odpowiedniki. Okres jesienno-zimowy, kiedy niezwykle trudno o dobrej jakości, naturalne pomidory, jest więc najlepszym czasem, aby na stałe zaprzyjaźnić się z tymi warzywami w formie suszonej oraz odkryć ich intensywny smak.
Suszone pomidory zawierają w swoim składzie znacznie większą ilość likopenu, który jest lepiej wchłaniany do organizmu dzięki zalewie z oliwy z oliwek poprawiającej przyswajanie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Suszone pomidory możemy spożywać na wiele sposobów i dodawać je np. do kanapek, sałatek oraz zapiekanek. Na ich bazie można także przygotować smakowite polędwiczki z suszonymi pomidorami – proste i szybkie w wykonaniu danie idealne na chłodniejsze dni. Do jego realizacji potrzebujemy następujących składników: 500 g polędwiczek wieprzowych, 150 g suszonych pomidorów, 150 g boczku, 120 g mozzarelli, 2 ząbków czosnku i przypraw.
Jak przygotować polędwiczki z suszonymi pomidorami?
Danie jest bardzo proste w wykonaniu. W pierwszej kolejności kroimy polędwiczki w plastry, rozbijamy je, przyprawiamy solą i pieprzem. Rozkładamy je na desce do krojenia tak, aby plastry zachodziły na siebie. Na wierzchu każdego plastra kładziemy po kawałku pomidorów i mozzarelli, które posypujemy posiekanym drobno czosnkiem. Następnie zwijamy całość w roladę, polewamy sosem czosnkowo-cebulowym i pieczemy przez ok. 15-18 min. w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C. Gotowe polędwiczki z suszonymi pomidorami serwujemy po lekkim przestygnięciu.
